Directorul unui spital din nordul Israelului a făcut miercuri apel la autorităţile libaneze să permită tratarea în unitatea respectivă a celor răniţi de exploziile de la Beirut, transmite dpa.
Doctorul Masad Brahoum, şeful Centrului Medical Galileea din Nahayira, a declarat la un post de radio al armatei israeliene: ”Vrem doar să dăm o mână de ajutor. Oricine vine va fi tratat şi va fi externat sănătos şi întreg”.
”Nu primim ajutoare de la un stat inamic”
Oficialii libanezi au reacţionat la o ofertă israeliană de ajutoare umanitare, prezentată oficial ieri, refuzând asistenţa prin canale internaţionale, precizând că nu primesc ajutoare de la un stat inamic, scrie Agerpres.ro.
A doua zi după cele două explozii care au ucis cel puţin 100 de oameni, capitala libaneză Beirut este un oraş devastat, cu zeci de maşini avariate pe şoseaua principală şi cu clădirile înconjurate de cioburile geamurilor sparte, relatează astăzi dpa.
GÂNDUL a intrat în posesia mai multor imagini și filmări care suprins momentul exploziei apocaliptice din. Exploziile soldate cu peste 4.000 de răniţi au lovit Libanul într-o perioadă când este deja afectat de cea mai gravă criză economică de după 1990, când s-a încheiat războiul civil care a durat 15 ani.
Astăzi este anunţată o şedinţă de urgenţă a guvernului libanez. Înaltul Consiliu de Apărare a declarat deja capitala ”oraş în stare de dezastru” şi a recomandat instituirea stării de urgenţă timp de două săptămâni.
Spitalele din Beirut sunt suprasolicitate de victime, iar pagubele materiale sunt foarte însemnate, transmite presa internațională.
Explozia care a zguduit Beirutul a fost provocată de o încărcătură de nitrat de amoniu care a sărit în aer. Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libanez.